Selecteer een pagina

Rechtsbijstandverzekering vergelijken?

Wij helpen je graag met een rechtsbijstandverzekering vergelijken zodat je de verzekering vindt die het beste bij je past!

Start vergelijkenPopulaire verzekeringen

Wat dekt een Rechtsbijstandverzekering?

19 aug, 2018 | Veel gestelde vragen

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die dekking biedt voor kosten van juridische hulp. Maar wat dekt een rechtsbijstandverzekering? In dit artikel bespreken we de verschillende modules en de bijbehorende dekkingen.

Er zijn voor consumenten twee soorten rechtsbijstandverzekeringen die je kunt afsluiten. Een motorrijtuigrechtsbijstandverzekering en een rechtsbijstandverzekering voor het gezin.

Motorrijtuigenverzekering

De motorrijtuigrechtsbijstandverzekering biedt alleen juridische hulp bij conflicten in het verkeer. Met de verzekering kunt u juridische hulp krijgen bij bijvoorbeeld het verhalen van schade aan uw voertuig.  De verzekering geldt niet alleen voor motorvoertuigen maar is ook van toepassing als u een conflict heeft naar aanleiding van een ongeval en deelneemt aan het verkeer op de fiets of als voetganger. 

 

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Twijfel je nog over een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Momenteel heeft ongeveer 50 procent van de Nederlanders een rechtsbijstandverzekering. Dit houdt in dat nog ongeveer 50 procent twijfelt en in het ergste geval wordt opzadelt met een hoge juridische kosten bij een conflictsituatie.

Wil je dit voorkomen, dan kun je het beste een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Via RechtsbijstandVergelijker.nl krijg je een helder overzicht van de verschillende verzekeringen. Je kan snel je premie berekenen én je vind alle informatie die nodig is om een goede keuze te kunnen maken.

Gezinsrechtsbijstandverzekering

Op het moment dat je een rechtsbijstandverzekering voor het gezin gaat afsluiten moet je beslissen welke onderdelen, ook wel modules genoemd je gaat verzekeren. Hiernaast vindt je een overzicht van de verschillende modules.

 

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

 • Personen- en familierecht: Problemen bij nalatenschappen en adoptie.
 • Overheid: Persoonlijke conflicten met de overheid
 • Verhalen van schade: Geldt alleen als je schade lijdt waarvoor iemand anders aansprakelijk is.
 • Contracten: Problemen n.a.v. contracten over consumentenzaken.
 • Strafzaken: Als je beschuldigd wordt van een strafbaar feit, tenzij er sprake is van opzet.

Modules Rechtsbijstand voor het gezin:

 • Consument
 • Werk en inkomen
 • Wonen
 • Verkeer
 • Fiscaal recht en vermogen

De volgende zaken moeten (soms) apart worden meeverzekerd:

 • Verkeer: Problemen als gevolg van het deelnemen aan het verkeer.
 • Wonen: Problemen rond een huurwoning of eigen woning.
 • Arbeid: Problemen op het werk bijvoorbeeld: bij reorganisaties of ontslagen.
 • Fiscale zaken: Bij sommige verzekeraars kun je dit apart meeverzekeren.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering niet?

Alle verzekeraars bieden geen dekking als je als de afhandeling van een zaak hindert. Daarnaast worden in de meeste gevallen ook problemen met belastingen, vermogensbeheer en exploitatie van onroerend goed bij de meeste verzekeraars uitgesloten. Ook worden conflicten met de overheid over algemeen geldende regels meestal niet gedekt, dit geldt trouwens ook voor belastingzaken.

Dekkingsgebied

Standaard is het dekkingsgebied veelal beperkt tot Nederland. Voor het verhalen van schade voor verkeer en strafzaken bieden de meeste rechtsbijstandverzekeringen ook dekking in Europa. Daarnaast in een aantal landen rondom de Middellandse Zee. Geschillen uit arbeidsovereenkomsten en sociaal verzekeringsrecht zijn vaak gedekt in de Benelux en Duitsland. Sommige verzekeraars hanteren voor verschillende onderdelen veel ruimere dekkingsgebieden.

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, hanteren veel verzekeraars voor de meeste conflicten een wachttijd van drie maanden.

Veel verzekeraars hanteren een wachttijd van drie maanden.